Sunday, October 3, 2010

Ukiran Sarung Keris TradisionalKIJAL - Seni ukiran tangan telah lama bertapak di bumi Terengganu, Dengan penemuan ukiran pada Batu Bersurat di Kg Buluh, Kuala Berang membuktikan seni ukiran tangan menjadi satu aset yang penting dalam memahat sejarah ketamadunan bangsa terutama bangsa melayu Terengganu.

Kemahiran seni ukiran tangan memerlukan ketabahan dan kesabaran. Setiap ukiran membawa makna dan maksud yang berbeza. Hal sedemikian menyebabkan golongan muda masa kini tidak berminat dalam seni ukiran tangan.

Zakaria Bin Abdullah 61, Timbalan Pengerusi JKKK Kg Tengah Kijal berusaha mengembalikan kegemilangan seni ukiran tangan agar tidak luput ditelan zaman. Walaupun hanya dijadikan kerja sambilan namun ukiran tersebut mampu memberi pendapatan yang lumayan.

Sebuah ukiran berharga Rm 800 hingga mencecah Rm 4000 bergantung jenis dan saiz ukiran yang ditempah oleh pelanggan. Selain ukiran pada golok dan pedang, ukiran untuk hiasan dan hadiah cenderamata turut medapat tempahan.

Bagi yang berminat untuk membuat tempahan bolehlah datang sendiri ke kediaman beliau di Kg Tengah Kijal.KEMAMAN HARI INI

No comments:

Post a Comment